Grekisk gratäng
Gratäng med linser, aubergine, zucchini och smält fetaost. Riktigt gott även i matlådan dagen efter 🤗
INGREDIENSER
- 3 msk olivolja
- 1 gul lök
- 2 stjälkselleri
- 1 morot
- 4 klyftor vitlök
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk torkad oregano
- 2 förp färdigkokta linser (à 400 g t ex gröna)
- 1 dl vitt vin
- 800 g krossade tomater
- 1 zucchini
- 2 aubergines
- 5 dl crème fraîche
- 4 dl ost, riven
- någon msk mjölk
- salt
- peppar
- 200 g fetaost
- 3 msk olivolja
- 1 gul lök
- 2 stjälkselleri
- 1 morot
- 4 klyftor vitlök
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk torkad oregano
- 2 förp färdigkokta linser (à 400 g t ex gröna)
- 1 dl vitt vin
- 800 g krossade tomater
- 1 zucchini
- 2 aubergines
- 5 dl crème fraîche
- 4 dl ost, riven
- någon msk mjölk
- salt
- peppar
- 200 g fetaost
Tomatsallad
- 4 tomater, fina stora
- 1 knippe dill
- 2 salladslökar
- 3 msk olivolja
- 1 msk rödvinsvinäger
- salt
- peppar
INSTRUKTIONER
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Hacka lök, vitlök, selleri och morot smått. Stek i en gryta på hög värme i olivolja till löken får fin färg. Tillsätt oregano och tomatpuré och stek i någon minut
- Skölj linserna och lägg dem i grytan. Tillsätt vin och låt det koka i 1 minut. I med krossade tomater och koka sedan på hög värme utan lock i ca 15 minuter. Salta och peppra.
- Skiva zucchini och aubergine i 1 cm breda skivor.
- Blanda crème fraiche med riven ost och mjölk till en rinnig sås.
- Ta en ugnsfast form och smörj med olivolja i botten. Täck med zucchini och aubergine och lägg sedan på en del av såsen. Täck med crème fraiche-blandningen och upprepa sedan allt!
- Avsluta med att strö över fetaost och gratinera sedan i ugnen i 40 min.
- Skiva tomaterna och hacka salladslöken. Blanda med olja och vinäger, salt och peppar. Vänd ned hackad dill innan ni ska äta och servera tomatsalladen med gratängen!