Tomatpaj med fetaost och oliver

Frasig och god paj  med tomat, fetaost och oliver. perfekt att ta med sig till knytkalaset eller bara njuta av med familjen 😇

INGRIDIENSER

 

Pajdeg

    • 120 g smör
    • 1,5 dl vetemjöl
    • 1,5 dl grahamsmjöl
    • 2 msk vatten
    • 1 krm salt

Fyllning

    • 350 g körsbärstomater, delade (gärna i olika färger)
    • 100 g fetaost, smulad
    • 1 purjolök, sköljd och fint skivad (liten)
    • 40 g smör
    • 50 g surdegsbröd, tärnat
    • 50 g svarta oliver utan kärnor, hackade
    • 1 klyfta vitlök, fint riven
    • 3 ägg
    • 2 dl vispgrädde
    • salt

Sås

    • 1 dl crème fraîche
    • 0,5 dl majonnäs
    • 3 msk kapris, hackade
    • 1 msk dijonsenap
    • salt

 

    INSTRUKTIONER 

     

    1. Pajdeg
      Mixa ihop smör, mjöl och salt. Tillsätt vatten sist och mixa till en fin deg. Låt vila 1 timme i kylen.
    2. Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Kavla först ut pajdegen mellan plastfilm. Lägg den sedan i en smord pajform och tryck ut degen ytterligare och ställ formen i frysen så att degen blir rejält fryst. Förbaka pajskalet i ugnen ca 10 minuter, ta ut och låt svalna något.
    4. Salta lätt på tomaterna och låt dem ligga med snittytan nedåt i ett durkslag i 15 minuter. Saltet drar ut vätska och det rinner ur lättare om de får ligga upp och ner.
    5. Smält smöret i en kastrull och koka purjolöken och vitlöken mjuk i smöret ca 5 minuter.
    6. Blanda tomater, purjolök, fetaost, bröd, och oliver. Lägg blandningen i det förbakade pajskalet.
    7. Vispa ihop ägg och grädde. Häll över fyllningen och vänd runt försiktigt med sked så att äggstanningen kommer in överallt i fyllningen.
    8. Grädda i ugn ca 40 minuter.
    9. Blanda majonnäs, crème fraiche, dijonsenap och kapris. Smaka av med salt.
    © 2021, uppdragmat
    Skapad med Webnode
    Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång