Frasig och god paj med tomat, fetaost och oliver. perfekt att ta med sig till knytkalaset eller bara njuta av med familjen 😇
INGRIDIENSER
Pajdeg
120 g smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
2 msk vatten
1 krm salt
Fyllning
350 g körsbärstomater, delade (gärna i olika färger)
100 g fetaost, smulad
1 purjolök, sköljd och fint skivad (liten)
40 g smör
50 g surdegsbröd, tärnat
50 g svarta oliver utan kärnor, hackade
1 klyfta vitlök, fint riven
3 ägg
2 dl vispgrädde
salt
Sås
1 dl crème fraîche
0,5 dl majonnäs
3 msk kapris, hackade
1 msk dijonsenap
salt
INSTRUKTIONER
Pajdeg Mixa ihop smör, mjöl och salt. Tillsätt vatten sist och mixa till en fin deg. Låt vila 1 timme i kylen.
Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla först ut pajdegen mellan plastfilm. Lägg den sedan i en smord pajform och tryck ut degen ytterligare och ställ formen i frysen så att degen blir rejält fryst. Förbaka pajskalet i ugnen ca 10 minuter, ta ut och låt svalna något.
Salta lätt på tomaterna och låt dem ligga med snittytan nedåt i ett durkslag i 15 minuter. Saltet drar ut vätska och det rinner ur lättare om de får ligga upp och ner.
Smält smöret i en kastrull och koka purjolöken och vitlöken mjuk i smöret ca 5 minuter.
Blanda tomater, purjolök, fetaost, bröd, och oliver. Lägg blandningen i det förbakade pajskalet.
Vispa ihop ägg och grädde. Häll över fyllningen och vänd runt försiktigt med sked så att äggstanningen kommer in överallt i fyllningen.
Grädda i ugn ca 40 minuter.
Blanda majonnäs, crème fraiche, dijonsenap och kapris. Smaka av med salt.