Auberginesgratäng
Den här otroligt vackra gratängen med aubergine som varvars med mozzarella, tomas, rödlök och basilika går alltid hem på middagsbordet. servera med en krispig salland och njut 🥗

INGRIDIENSER
Auberginegratäng
- 2 burkar krossade tomater, ekologiska (à 400 g)
- 1 klyfta vitlöd
- 1 dl torkade röda linser, blötlagda 1 timme
- 2-3 aubergines
- 2 rödlökar
- 5-6 tomater, svenska
- 3 mozzarellaostar (à 125 g)
- 1 kruka salvia
- 30 g parmesanost
- olivolja
- salt
- svartpeppar
- 2 burkar krossade tomater, ekologiska (à 400 g)
- 1 klyfta vitlöd
- 1 dl torkade röda linser, blötlagda 1 timme
- 2-3 aubergines
- 2 rödlökar
- 5-6 tomater, svenska
- 3 mozzarellaostar (à 125 g)
- 1 kruka salvia
- 30 g parmesanost
- olivolja
- salt
- svartpeppar
Sallad
- salladskål
- 65 g rucolasallad
- 1 msk rödvinsvinäger
- 3 msk olivolja
- flingsalt
- tomat
- stekt lök
- salladskål
- 65 g rucolasallad
- 1 msk rödvinsvinäger
- 3 msk olivolja
- flingsalt
- tomat
- stekt lök
Till servering
- surdegsbröd
- surdegsbröd
INSTRUKTIONER
- Skala och krossa vitlöken. Värm en stor stekpanna med olivolja. Lägg i vitlöken och häll sen på krossade tomater. Krydda med salt och peppar.
- Sila bort vattnet från de blötlagda linserna. Rör ner linserna i tomatsåsen. Låt småkoka.
- Skär auberginen i skivor och lägg ut dem på en bricka eller skärbräda. Salta på snittytan och låt stå under tiden du fortsätter.
- Skala och skär rödlök i ca 0,5 cm tjocka skivor. Stek lökskivorna hastigt i olivolja i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg över på ett fat.
- Stek auberginen så att den får fin färg och yta på bägge sidor i olivolja i stekpannan.
- Skär tomater och mozzarella i skivor.
- Sätt ugnen på 215 grader.
- Ta upp vitlöken ur tomatsåsen. Bottna en ugnssäker form med tomatsåsen. Varva sedan aubergine, mozzarellaost, lök, tomat och salviablad i ett snyggt mönster i formen. Salta och peppra. Toppa med riven parmesan.
- Tillaga i ugnen 20-30 minuter.
- Skär salladskål och vänd ihop rucola och salladskålen med rödvinsvinäger, olivolja, tomat, stekt rödlök och flingsalt.
- Servera gratängen med salladen och gärna surdegsbröd till.