Torsk med krämig kål och pocherat ägg
Lyxa till det med denna fiskrätten men pocherat ägg på och krämig gräddkokt grönkål 🍲
INGRIDIENSER
- 600 g torskrygg (i portionsbitar)
- smör, för att hyvla över fisken
- salt
- dill
Krämig grönkål
- 500 g grönkål
- 50 g smör
- 5 dl vispgrädde
- salt
- Malen svartpeppar
Pocherat ägg
- 4 ägg
- 1,5 l vatten
- 1 msk ättiksprit 12 %
- 2 tsk salt
Garnering
- dill
INSTRUKTIONER
Bakad torsk
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Lägg torsken i en ugnssäker form. Salta och låt den stå och snabbrimma 15-20 minuter.
- Hyvla smör och lägg en skiva på varje fiskbit. Toppa även med en dillvippa. Tillaga i ugnen ca 15 minuter, tills innertemperaturen är 46-47 grader.
Krämig grönkål - Koka upp grädden i en kastrull och låt den reducera ner till hälften, grädden ska bli härligt krämig. Passa noga så att grädden inte kokar över och se till att röra om då och då.
- Strimla under tiden grönkålen. Fräs den mjuk på medelvärme i en stekpanna med smör tills den mjuknar, den ska inte ta färg. Salta och peppra.
- Vänd samman grönkålen med den reducerade grädden och smaka av.
Pocherat ägg - Koka upp vatten, ättika och salt i en kastrull. Sänk värmen så att vattnet sjuder.
- Knäck ett ägg åt gången ned i ett glas. Vispa i gång en virvel i vattnet med en sked och stjälp försiktigt ner ägget i mitten av virveln.
- Låt sjuda ca 3-3,5 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av på handduk.
Servering - Lägg den krämiga grönkålen på en tallrik. Lägg torskryggen snyggt ovanpå. Toppa med det lyxiga pocherade ägget och en halv ansjovisfilé. Garnera med en dillvippa. Servera direkt!